Vasile Ianul (65 de ani) spune că și-a rezolvat problemele de sănătate cu inima și cu vederea și că intenționează să candideze la președinția FRF. Unele surse susțin că ar avea oferte de a reveni în Liga I, se pare că de la FC Vaslui și de la o grupare din Transilvania. El consideră că în fotbalul românesc există multe gunoaie și apreciază că ANAF-ul comite o crimă cu jucătorii.
Cum caracterizați starea actuală a fotbalului românesc? După trei calificări eșuate la Cupa Mondială, nu poți zice decât că naționala, care e barometrul fotbalului românesc, se află în colaps. Fotbalul plătește în continuare tribut sechelelor comunismului, fiind invadat de multe gunoaie. Poate ar trebui să i se dea o șansă și lui Ilie Balaci, a fost unul dintre cei mai mari jucători ai noștri, a avut rezultate și ca antrenor, cred că ar face treabă excelentă ca selecționer al naționalei.
Cum comentați decizia ANAF de a pune sechestru pe drepturile federative ale câtorva jucători din cauza datoriilor unor cluburi? Nu avem conducători, nu avem antrenori, iar acum jucătorii sunt tratați ca niște sclavi. E o crimă ce face ANAF-ul cu fotbaliștii, drepturile acestora fiind încălcate flagrant. Fiind de profesie jurist, am în plan să deschid un cabinet de avocatură în care să apăr gratuit drepturile jucătorilor. E vina lor că nu știu ce semnează, dar măcar așa pot apela la specialiști.
„Gunoaiele din fotbal trebuie să respecte regulamentele”
Ce ar trebui făcut pentru redresarea fotbalului românesc? În primul rând trebuie puse la punct regulamentele, să respecte obligatoriu legile UEFA și FIFA. Indiferent câte gunoaie ar fi în conducerea fotbalului, dacă regulamentele ar fi clare, ele nu ar mai putea fi încălcate. Că gunoaiele astea și-au făcut propriul regulament, pe care-l modifică în funcție de interese. Dacă s-ar respecta legile, regulamentele n-ar mai putea fi schimbate. Apoi, trebuie respectați jucătorii. Chiar mă bate gândul foarte serios să candidez la următoarele alegeri FRF, având în vedere faptul că încă mai există oameni cu coloană vertebrală care pot ajuta fotbalul.
Ați avut oferte de la cluburi de a reveni în fotbal? Nu am dus și nu duc lipsă de oferte, chiar recent am primit una. Ce nu știe lumea e că am fost câteva luni președinte la Poli Iași înainte să intru „în cantonament” (n.r – arest). Iar altă informație necunoscută publicului e că timp de 48 de zile am fost în negocieri pentru a deveni președinte și la Rapid, prin ’96-’97, când era Băsescu ministrul Transporturilor, era și Copos. Dar le-am refuzat pe toate, nu prea sunt interesat să mai conduc un club.
Considerați că jucătorii de pe vremea când activați în fotbal au fost instruiți să știe ce să facă și după ce pun ghetele în cui? Mă refer la Răducioiu și nu numai. Nu știu cât e de adevărat sau nu ce se întâmplă cu Răducioiu, dacă e așa, îmi pare rău. Ar trebui să i se dea o mână de ajutor, chiar și de la Dinamo, dar cine s-o facă, Dinu?
„Mulți ciobani în fotbalul de azi”
Având în vedere că ați inventat termenul de Cooperativă, cum considerați că sunt blaturile din ziua de azi, gen „Valiza”? Metodele din ziua de azi sunt degradante, fiind mulți ciobani în fotbal acum. Înainte erau mulți domni, aranjamentele se făceau cu o anumită distincție, pot zice artă, nu existau atâta ranchiună și certuri ca acum, totul învârtindu-se numai în jurul banilor.
Ce șanse au echipele românești sezonul acesta în cupele europene? Nicio echipă românească nu merge mai departe. Nu mă miră ce a pățit Dinamo acum cu Hajduk Split. Poate Steaua să aibă o șansă mică cu Grasshopper Zürich.
A făcut trei ani de închisoare!
Vasile Ianul s-a născut la 1 noiembrie 1945 la Năsăud. A evoluat ca jucător în prima divizie la Poli Iași în perioada 1966-1974, iar ca arbitru a condus meciuri între 1975 și 1981. Apoi, a fost președinte la Politehnica Iași în perioada 1981-1985, după care a devenit șeful secției de fotbal a clubului Dinamo, în 1991 fiind numit vicepreședinte al clubului. Între 1992 și 1994, Ianul a fost președintele FC Dinamo. El a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru gestiune frauduloasă, ulterior aceasta fiind anulată, după care a fost obligat de instanță să plătească către MI peste 700.000 de dolari. Ianul a fost de două ori arestat preventiv, prima oară între 20 noiembrie și 30 noiembrie 1998, iar a doua oară între 12 mai 1999 și 11 ianuarie 2002. După eliberarea din arest, Ianul nu s-a mai implicat direct în fotbal, având probleme de sănătate atât cu inima, cât și cu vederea.
„Personal nu l-am cunoscut pe domnul Ianul, vă pot spune ce am auzit despre el. Cei care l-au cunoscut și au lucrat direct cu dânsul nu au avut decât opinii favorabile, atât în ceea ce privește comportamentul în plan profesional, cât și personal”, Nicolae Badea, președintele Consiliului de Administrație FC Dinamo
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER